Babeczki z fasoli - Proste i Zdrowe Przepisy

Babeczki z fasoli - Proste i Zdrowe Przepisy
Autor Kacper Lach
Kacper Lach18.12.2023 | 6 min.

Babeczki z fasoli to prosty w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczny i zdrowy przekąs. Idealnie sprawdzą się zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Wystarczy kilka składników, aby przygotować sycące i pełnowartościowe ciasteczka. W niniejszym artykule znajdziesz sprawdzone przepisy na babeczki z fasoli, a także wskazówki, jak je przygotować krok po kroku.

Kluczowe wnioski:
  • Babeczki z fasoli to prosty w wykonaniu i zdrowy przysmak
  • Można je przygotować na słodko lub na wytrawnie
  • Do ich wypieku wystarczy kilka podstawowych składników
  • W artykule znajdziesz sprawdzone przepisy i porady krok po kroku
  • Dowiesz się również jak przechowywać i podawać babeczki z fasoli

Smaczne babeczki z fasoli

Babeczki z fasoli to prosty w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczny i zdrowy przekąs. Można je podawać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Stanowią one znakomite źródło białka roślinnego i błonnika, dostarczają też witamin z grupy B. Niezwykle istotne jest także to, że nie zawierają glutenu. Dzięki temu babeczki z fasoli doskonale sprawdzą się w przypadku osób na diecie bezglutenowej.

Babeczki z fasoli są niesamowicie proste w przygotowaniu. Już po kilkunastu minutach możemy cieszyć się domowymi wypiekami. Te małe, chrupiące ciasteczka z pewnością zaskarbią sobie uznanie każdego smakosza.

Aby przygotować babeczki z czerwonej fasoli, potrzebne będzie raptem kilka składników. W niniejszym artykule poznasz niezawodny przepis na te ciasteczka w wersji na słodko i wytrawnie, dowiesz się też jak krok po kroku upiec muffinki z tego doskonałego surowca.

Jakie składniki do babeczek z fasoli

Aby przygotować smaczne i zdrowe babeczki z fasoli, niezbędne będą:

  • fasola, najlepiej czerwona lub czarna (ugotowana)
  • jajka
  • olej roślinny
  • mąka (najlepiej pełnoziarnista)
  • bakalie (morele, rodzynki itp.)

Oprócz tego w wersji na słodko przydadzą się także cukier, polewa lub lukier do dekoracji. Babeczki można też urozmaicić dodatkami, np. tartymi jabłkami, czekoladą, kakao itd.

Jeśli zależy Ci na wersji bezglutenowej, bez problemu możesz zastąpić pszenna mąkę mąką kukurydzianą, ryżową lub gryczaną.

Podstawowe proporcje składników

Aby uzyskać idealną konsystencję i smak babeczek z fasoli, warto przestrzegać poniższych wytycznych co do ilości poszczególnych składników w przepisie:

Fasola ugotowana 1 szklanka
Jajka 2 sztuki
Mąka 1 szklanka
Olej roślinny 1/2 szklanki

Resztę składników można dodać wedle własnego uznania i upodobań.

Czytaj więcej: Torbiele nerek - naturalne leczenie ziołami

Przepis na babeczki z fasoli krok po kroku

Poniższe kroki pozwolą przygotować idealne muffinki z czerwonej fasoli w niecałe 30 minut. Zobacz jak krok po kroku upiec pyszne babeczki z fasoli!

Krok 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę na muffinki - natłuść ją olejem lub wyłóż papilotkami.

Krok 2. Fasolę odcedź i zblenduj na jednolitą masę. Możesz też rozgnieść ją widelcem w misce.

Krok 3. Dodaj jajka i olej, cały czas mieszając, aby masa była gładka.

Krok 4. Dodaj mąkę i bakalie, ewentualnie cukier lub słodzik. Wymieszaj dokładnie.

Krok 5. Rozlej masę do foremek. Piecz około 20-25 minut na złoty kolor.

Krok 6. Po ostygnięciu babeczki z fasoli można udekorować wedle uznania polewą, lukrem itp.

Jeśli chcesz wzbogacić przepis o dodatkowe składniki jak kakao, czekolada lub tartym jabłkiem - dodaj je na etapie mieszania fasoli z mąką, cukrem i jajkami.

Ile kalorii mają babeczki z fasoli

Babeczki z fasoli - Proste i Zdrowe Przepisy

Babeczki z fasoli są ciastkami niskokalorycznymi. W zależności od tego czy wersja jest słodka, czy wytrawna, muffinki z czerwonej fasoli mają od 100 do 150 kalorii na porcję.

Dla porównania ciasteczka czekoladowe zawierają zwykle ponad 200 kcal w jednej sztuce. Babeczki z fasoli są więc znakomitym, lekkim i pełnowartościowym zamiennikiem dla słodyczy.

Duża zawartość białka, a zarazem niska kaloryczność sprawia, że są one idealnym składnikiem diety odchudzającej. Świetnie zaspokoją głód, dostarczając przy tym niezbędnych składników odżywczych i witamin.

Zawartość kalorii w dwóch babeczkach z fasoli pokrywa 5-7% dziennego zapotrzebowania energetycznego przeciętnej kobiety. Nie obciążają więc organizmu, dając przy tym poczucie sytości.

Jak podawać i dekorować babeczki

Babeczki z fasoli można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. W wersji na słodko świetnie smakują z kakao lub polewą czekoladową, dobrze komponując się z owocową herbatą. Można też polukrować je lub udekorować posypką.

Jeśli muffinki z fasoli mają być przekąską wytrawną, warto podawać je z hummusem, pastami warzywnymi lub sosami (np. czosnkowym lub jogurtowo-koperkowym). Ciekawym dodatkiem będzie także salaterka z rukolą lub szpinakiem.

Podawanie babeczek z czerwonej fasoli na zakąskę wyzwoli kulinarną kreatywność i na pewno zachwyci Twoich gości!

Przechowywanie babeczek z fasoli w lodówce

Wypieczone i całkowicie wystudzone babeczki z fasoli najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. W niskiej temperaturze utrzymują świeżość nawet do 5 dni.

Zamrożone muffinki z czerwonej fasoli bez problemu można przechowywać przez 2-3 miesiące. Przed podaniem wystarczy je rozmrozić i podgrzać lub upiec jeszcze raz przez chwilę w piekarniku, aby odzyskały chrupkość.

Odpowiednio przygotowane i zakonserwowane babeczki z fasoli będą więc znakomitym zapasem zdrowej przekąski na całe tygodnie!

Podsumowanie

Przedstawiony w artykule przepis na babeczki z fasoli pozwala w niecałe 30 minut przyrządzić pyszne i zdrowe muffinki. Krok po kroku dowiedzieliśmy się, jakie składniki są potrzebne i w jakich proporcjach je łączyć. Okazało się, że zarówno wersja na słodko jak i wytrawne muffinki z czerwonej fasoli są niezwykle proste w przygotowaniu.

Co istotne, babeczki z fasoli mają niewiele kalorii, bo od 100 do 150 kcal na porcję. Stanowią zatem zdrową i sycącą przekąskę - doskonale nadają się do diety. Mogą być też ciekawym i oryginalnym daniem na przyjęcie w towarzystwie lub spotkanie z bliskimi.

Przeczytaliśmy także o tym, jak udekorować i podawać te apetyczne muffinki. Dowiedzieliśmy się również, że babeczki z fasoli bez problemu można zamrozić i przechowywać nawet przez 2-3 miesiące. To istotna zaleta, gdy chcemy mieć w lodówce rezerwę tych smacznych i pożywnych wypieków.

Mamy nadzieję, że artykuł przekonał Cię do tego, jak szybko i łatwo można upiec własne babeczki z czerwonej fasoli. To przepyszne, pełnowartościowe i zaskakująco proste w przygotowaniu ciasteczka. Gorąco polecamy spróbować swoich sił w ich wypieku!

5 Podobnych Artykułów:

  1. Pulpety z piersi kurczaka - przepis, klopsiki z piersi kurczaka
  2. Witamina D3 dla niemowląt - suplementacja dla zdrowia Twojego dziecka
  3. Czy miód zawiera cukier - porównanie z cukrem
  4. Kasza pęczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
  5. Zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży - poradnik żywieniowy
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Kacper Lach
Kacper Lach

Interesuję się dietetyką i ochroną zdrowia. Prowadzę bloga o roli soli w diecie - piszę o skutkach nadmiaru soli, ale też niedoborów. Daję praktyczne porady, jak znaleźć złoty środek i czerpać korzyści z soli przy ograniczeniu zagrożeń.
 

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły

ZdrowieCeremonia po kremacji

Organizacja ceremonii po kremacji jest ważnym etapem procesu żałoby, który pozwala rodzinie i przyjaciołom upamiętnić zmarłego oraz uczcić jego życie. Jest to czas, w którym można celebrować wspomnienia, dzielić się emocjami i znaleźć pocieszenie w towarzystwie bliskich osób. Personalizacja ceremonii pozwala na stworzenie wyjątkowego i znaczącego wydarzenia, które odzwierciedla życie oraz pasje i wartości zmarłego. Na co zwrócić uwagę organizując ceremonię pożegnalną?