googleaf97a4b248388c0e.html

Sól

 

Sól w ludzkiej historii odgrywała kluczową rolę. Imperia powstawały i upadały w pobliżu złóż soli, ponieważ w czasach antyczny i przedantycznych, sól była kluczowym surowcem “strategicznym”, który miał wpływ na rozwój i dobrobyt państw.

 

Dziś bez soli również nie moglibyśmy przetrwać. Jednak czy sól z przyjaciela może stać się wrogiem? I kiedy tak się dzieje? 

Historia Soli Kuchennej

Zrozumienie działania i wykorzystanie soli kuchennej było jedną z podstawowych rzeczy które umożliwiły przemianę Homo Sapiens z społeczności łowców i zbieraczy do dzisiejszego społeczeństwa zurbanizowanego.
Czytaj więcej 

Rodzaje soli

Sól to nie tylko sól kuchenna. Mamy wiele rodzai soli, czyli związków chemicznych które powstały w wyniku reakcji kwasu z zasadą.
Najbardziej znana jest oczywiście sól kuchenna. Chcesz poznać co jeszcze jest solą?
Czytaj więcej 

Warzenie soli

W jaki sposób sól jest przygotowywana nim trafi na nasz stół? W jakiej postaci jest potrzebna dla przemysłu chemicznego? A jak ją wydobywali nasi przodkowie? 
Czytaj więcej

Sól szkodzi? Raport WHO o Soli

Sól jest niezbędna do życia wszystkim ssakom, jednak jej nadmiar jest dla nas bardzo szkodliwy. Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń, sól to dzisiaj najważniejsza przyczyna przedwczesnych zgonów na świecie.
Czytaj więcej

Powstanie SuperSoli

Celem który przyświecał nam podczas tworzenia SuperSoli było uratowanie chociaż jednej osoby która dzięki obniżeniu ilości sodu w pożywieniu będzie żyła dłużej w zdrowiu – Krzysztof Włodarczyk, twórca SuperSoli.
Czytaj więcej

Sól a nadciśnienie

Nadmiar sodu jest jednym z podstawowych czynników związanych z rozwojem nadciśnienia, i może prowadzić nawet do zawału serca lub udaru. Badania w UK i USA wykazały że ograniczając zużycie sodu obniżamy ryzyko nadciśnienia, zawałów i udarów.
Czytaj więcej

Sól a choroby nerek

Sól kuchenna, a ściślej długotrwały nadmiar sodu powoduje stałe nadmierne obciążenie nerek, które może prowadzić do wielu – na początku niewyczuwalnych objawów i problemów nerek.
Czytaj więcej

Sól a choroby żołądka

Ostatnie badania dotyczące raka żołądka wykazały że prawie 1/3 raka żołądka jest wywołana przez Hylobacteri Pylori, której rozwój jest wspierany w środowisku z nadmierną ilością sodu. Sód również ma udział w rozwoju wrzodów żołądka.
Czytaj więcej

Sól a nadwaga

1 gram soli ponad maksymalną dopuszczalną dzienną dawkę to wzrost ryzyka nadwagi o 26% u dorosłych i 28% u dzieci. Polacy średnio spożywają między 5g a 10g soli więcej niż wynosi maksymalna dopuszczalna dzienna dawka! 
Czytaj więcej

Sól a wzdęcia

Nadmiar soli w pożywieniu powoduje obciążenie układu trawiennego skutkujące nadmiernymi wzdęciami.
Najnowsze wyniki badań wskazują że sól ma bezpośredni wpływ na działanie naszego układu trawiennego i jej nadmiar może zaburzać jego optymalne działanie.
Czytaj więcej 

Sól a demencja

Długotrwałe nadmierne używanie soli sprzyja rozwojowi demencji. Nadmiar sodu w pożywieniu uaktywnia enzymy w wyniku których jeden z rodzai białych krwinek zaczyna atakować układ nerwowy i może doprowadzić do stałego obniżenia zdolności poznawczych człowieka.
Czytaj więcej