supersol.pl
Żywienie

Jod w diecie - źródła jodu, produkty zawierające jod

Milena Sorychta18 grudnia 2023
Jod w diecie - źródła jodu, produkty zawierające jod

Jod w diecie odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Niedobór tego pierwiastka może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, dlatego warto zwracać uwagę na jego odpowiednią podaż w codziennej diete. W artykule omówimy najważniejsze źródła jodu w produktach spożywczych oraz podpowiemy, jak uzupełnić ewentualne niedobory.

Kluczowe wnioski:
  • Najlepsze naturalne źródła jodu to ryby morskie, jaja, nabiał oraz woda mineralna.
  • Warto wzbogacać dietę w jodowane produkty spożywcze, np. sól jodowaną.
  • Kobiety w ciąży i karmiące powinny obligatoryjnie przyjmować suplementy z jodem.
  • Niedobór jodu może powodować problemy tarczycy, wady rozwojowe płodu oraz zaburzenia neurologiczne.
  • Zapotrzebowanie na jod rośnie w okresie ciąży i laktacji, u dzieci oraz młodzieży.

Jod w codziennej diecie

Jod odgrywa niezwykle istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Jest składnikiem hormonów tarczycy, które biorą udział w regulacji wielu procesów metabolicznych. Niedobór jodu w diecie może doprowadzić do rozwoju poważnych schorzeń.

W codziennej diecie należy zadbać o odpowiednią podaż tego pierwiastka. Poniżej przedstawiamy najlepsze źródła jodu w pokarmach oraz wskazówki, jak uzupełnić ewentualne niedobory w organizmie.

Zapotrzebowanie na jod

Zapotrzebowanie na jod w diecie zależy od wieku, stanu fizjologicznego i jest zróżnicowane ze względu na płeć. Szacuje się, że dorośli powinni dostarczać dziennie 150 μg tego pierwiastka. Natomiast kobiety w ciąży i karmiące – odpowiednio 250 i 230 μg.

Zwiększone spożycie jodu zaleca się również u dzieci i młodzieży (90-120 μg). Ma to związek z intensywnym wzrostem i rozwojem organizmu w okresie dziecięcym i dojrzewania.

Jod w wodzie oraz zwierzęcych produktach spożywczych

Do najlepszych źródeł jodu w diecie zalicza się przede wszystkim ryby morskie, takie jak śledź, makrela, łosoś czy dorsz. W 100 g surowego mięsa tych ryb znajduje się od 33 do ponad 300 μg tego pierwiastka. Równie dobrym źródłem są owoce morza – krewetki, ośmiornice, małże, kalmary.

Spore ilości jodu dostarczają także jaja (około 25 μg w 1 jajku) oraz nabiał – mleko, kefir, jogurt, sery (25-75 μg w 100 g). Nie można zapomnieć również o wodzie mineralnej, która w zależności od zasolenia może zawierać od kilku do kilkudziesięciu μg jodu w 100 ml.

Jod w roślinach

Rośliny nie są zbyt dobrym źródłem jodu. Jednak pewne ilości tego pierwiastka znajdziemy w niektórych warzywach (szpinak, sałata, ogórki, pomidory, ziemniaki) oraz w owocach morza (5-10 μg w 100 g). Nieznaczne ilości występują także w pieczywie czy makaronach z mąki zbożowej.

Jod w soli i jodowanych produktach spożywczych

Bardzo dobrym sposobem na wzbogacenie diety w jod jest sięganie po sól jodowaną, zawierającą około 25 μg tego pierwiastka w 1 g soli. Taka sól może pokryć nawet całościowe dzienne zapotrzebowanie na jod.

Oprócz soli, joduje się również inne produkty spożywcze, np.:

  • mleko i przetwory mleczne,
  • pieczywo,
  • wędliny.

Dzięki temu, urozmaicając codzienną dietę o te produkty, łatwiej zapewnić organizmowi odpowiednią ilość jodu.

Suplementy diety zawierające jod dla kobiet w ciąży

Jod w diecie - źródła jodu, produkty zawierające jod

Kobiety planujące ciążę, będące w ciąży oraz karmiące powinny obligatoryjnie przyjmować preparaty wzbogacone w jod. Zalecana dawka to 150-200 μg dziennie. Ma to związek ze zwiększonym w tym okresie zapotrzebowaniem na ten pierwiastek.

Preparat Zawartość jodu w 1 tabletce
Femaltiker 150 μg
Vitrum Prenatal 200 μg

Ponadto suplementy dla kobiet w ciąży i karmiących zawierają kwasy Omega-3 DHA, kwas foliowy, żelazo i inne cenne składniki niezbędne w tym szczególnym okresie.

Wpływ niedoboru jodu na zdrowie i rozwój człowieka

Niedobór jodu w organizmie prowadzi do szeregu negatywnych konsekwencji zdrowotnych. U dzieci i młodzieży może powodować zaburzenia wzrostu, problemy z koncentracją i nauką, obniżenie ilorazu inteligencji. Z kolei u dorosłych skutkować nadczynnością lub niedoczynnością tarczycy.

Niedobór jodu w czasie ciąży stanowi poważne zagrożenie dla prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego płodu. Zwiększa ryzyko poronień, przedwczesnych porodów i wad wrodzonych.

Dlatego tak istotne jest utrzymanie prawidłowego stężenia tego pierwiastka we krwi. W przypadku stwierdzenia niedoboru, lekarz zaleci suplementację oraz zmiany w diecie, aby go uzupełnić.

Podsumowanie

Jod jest niezwykle istotnym mikroelementem, który powinien być systematycznie dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Najlepszymi źródłami jodu w diecie są ryby morskie, owoce morza, jaja, nabiał oraz woda mineralna. Ponadto, sięgając po sól jodowaną oraz jodowane produkty spożywcze, z łatwością uzupełnimy dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Należy pamiętać, że szczególnie istotna jest odpowiednia podaż jodu u kobiet planujących ciążę, w ciąży i karmiących. Z tego względu suplementacja specjalistycznymi preparatami jest w tym okresie obligatoryjna. Niedostatek jodu prowadzi do wielu groźnych konsekwencji zdrowotnych zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Może powodować zaburzenia funkcjonowania układu hormonalnego oraz problemy w prawidłowym rozwoju fizycznym i intelektualnym.

Podsumowując, podaż jodu w diecie jest niezmiernie ważna dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia. Jego niedobory należy bezwzględnie uzupełniać stosując się do zaleceń specjalistów. Tylko w ten sposób można uniknąć wielu groźnych chorób i zaburzeń rozwojowych.

Najczęstsze pytania

Typowe objawy niedoboru jodu to: przyrost masy ciała, zmęczenie, osłabienie, suche i łamliwe włosy, wrażliwość na zimno, zaburzenia miesiączkowania u kobiet, obniżenie libido, pogorszenie pamięci i koncentracji.

Do produktów będących najlepszym źródłem jodu należą: ryby morskie (śledź, łosoś, halibut), owoce morza (krewetki, małże, ośmiornice), woda mineralna, jaja kurze, nabiał (mleko, jogurt, kefir).

Suplementacja jodu wskazana jest przede wszystkim u kobiet planujących ciążę, w ciąży i karmiących. Zaleca się także uzupełnianie niedoborów jodu u dzieci, młodzieży, osób przewlekle chorych oraz starszych.

U dzieci niedobór jodu może prowadzić do opóźnień w rozwoju fizycznym, obniżenia ilorazu inteligencji, słabszych wyników w nauce, problemów z koncentracją i zaburzeń rozwoju mowy.

Zalecane dzienne spożycie jodu u zdrowego dorosłego człowieka to 150 μg. U kobiet w ciąży i matek karmiących wzrasta ono odpowiednio do 250 i 230 μg dziennie.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Skuteczne strategie walki z chorobami naczyniowymi mózgu
  2. Czy smalec jest zdrowy: fakty i mity o spożywaniu smalcu w diecie
  3. Czerwone kropki na brzuchu: Skąd się biorą czerwone kropki na brzuchu?
  4. 7 konopnych ciekawostek o odmianie Amnesia Haze, których mogłeś nie wiedzieć
  5. Immunoterapia koszt: Czy warto zainwestować w immunoterapię kosztem zdrowia?
Autor Milena Sorychta
Milena Sorychta

Jako dietetyczka i pasjonatka gotowania dzielę się na blogu wiedzą na temat roli soli w zdrowej diecie. Publikuję przepisy kulinarne z użyciem soli himalajskiej oraz omawiam skutki zbyt dużej ilości soli w organizmie człowieka.


 

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Wybieraj zdrowe kremy orzechowe! Jak je rozpoznać?
ŻywienieWybieraj zdrowe kremy orzechowe! Jak je rozpoznać?

Kremy orzechowe zyskały w ostatnich latach ogromną popularność. Stały się nie tylko smaczną przekąską, ale również ważnym składnikiem zdrowej diety. Jednak nie wszystkie kremy orzechowe są równie korzystne dla zdrowia. Wybór odpowiedniego produktu może być wyzwaniem, zwłaszcza gdy półki sklepowe uginają się od różnorodnych marek i smaków.

Biodegradowalne jednorazowe słomki dla lokali gastronomicznych – ekologiczny wybór dla Twojej restauracji
ŻywienieBiodegradowalne jednorazowe słomki dla lokali gastronomicznych – ekologiczny wybór dla Twojej restauracji

W dobie rosnącej świadomości ekologicznej konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na proekologiczne działania lokali, które odwiedzają. Jednym z elementów, które można w łatwy sposób zamienić na bardziej ekologiczne, są jednorazowe słomki. Dziś podpowiemy, dlaczego warto postawić na biodegradowalne słomki oraz jakie korzyści mogą one przynieść Twojemu lokalowi.

Restauracja z kuchnią polską – dlaczego warto ją odwiedzić?
ŻywienieRestauracja z kuchnią polską – dlaczego warto ją odwiedzić?

W świecie pełnym egzotycznych smaków i nowoczesnych kuchni, często zapominamy o kulinarnej perle, którą mamy tuż obok – kuchni polskiej. Restauracje oferujące tradycyjne polskie dania wracają do łask, a ich popularność rośnie. Dlaczego warto odwiedzić restaurację z kuchnią polską? W tym artykule przyjrzymy się zaletom tego wyboru, wyjątkowym smakom, które oferuje, oraz niezwykłej historii, która kryje się za każdym daniem.