Dieta na tarczycę: porady, przepisy, skuteczne menu

Dieta na tarczycę: porady, przepisy, skuteczne menu
Autor Milena Sorychta
Milena Sorychta18.12.2023 | 6 min.

Dieta na tarczycę jest kluczowym elementem leczenia chorób tarczycy. Odpowiednio zbilansowana dieta pomaga kontrolować objawy nadczynności i niedoczynności tarczycy, wpływa na redukcję masy ciała, a także wspomaga leczenie farmakologiczne. W niniejszym artykule znajdziesz praktyczne porady dotyczące diety na tarczycę, sprawdzone przepisy kulinarne uwzględniające specyficzne potrzeby osób z chorobami tarczycy oraz gotowe jadłospisy i menu, które pomogą skutecznie kontrolować masę ciała i objawy chorobowe.

Kluczowe wnioski:
  • Dieta ubogojodowa jest zalecana osobom z nadczynnością tarczycy.
  • Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny jeść produkty bogate w jod.
  • Zaleca się ograniczenie spożycia produktów goitrogennych.
  • Kluczowa jest regularność i umiar w dietoterapii chorób tarczycy.
  • Odpowiednio zbilansowana dieta wspomaga leczenie i redukuje objawy.

Dieta na tarczycę a otyłość

Otyłość jest częstym problemem współistniejącym z zaburzeniami funkcji tarczycy. Nadwaga może utrudniać leczenie chorób tarczycy i nasilać występowanie objawów takich jak zmęczenie czy zaparcia. Dlatego kluczowe jest połączenie farmakoterapii z odpowiednio dobraną dietą ubogokaloryczną.

W diecie na tarczycę przy otyłości należy ograniczyć kaloryczność posiłków przy zachowaniu ich regularności. Zaleca się 5 mniejszych posiłków dziennie co 3-4 godziny. Szczególnie ważne jest wyeliminowanie przekąsek między posiłkami oraz unikanie węglowodanów prostych i cukrów.

Kluczowe zasady diety ubogokalorycznej na tarczycę

Dieta ubogokaloryczna na tarczycę przy otyłości powinna uwzględniać ograniczenie kalorii przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich zasad diety na choroby tarczycy. Oznacza to m.in.:

  • Zwiększenie udziału warzyw i owoców
  • Wybór pełnoziarnistych produktów zbożowych
  • Spożywanie chudego mięsa, ryb i jajek
  • Picie odpowiedniej ilości płynów (ok. 2 l dziennie)

Taka dieta pozwoli zredukować masę ciała przy chorobach tarczycy w sposób bezpieczny i zgodny z zaleceniami dietetycznymi.

Dieta na tarczycę z niedoczynnością

W przypadku niedoczynności tarczycy kluczowe w diecie jest zapewnienie odpowiedniej podaży jodu, niezbędnego do produkcji hormonów tarczycy. Dotyczy to zwłaszcza osób suplementujących niedobory hormonów przyjmowaniem syntetycznej tyroksyny (L-tyroksyna).

Produkty zalecane w diecie na niedoczynność tarczycy to przede wszystkim ryby morskie (makrela, śledź, łosoś), jaja kurze, nabiał oraz woda mineralna wysokozmineralizowana.

Przykładowy jadłospis na niedoczynność tarczycy

Śniadanie Kasza gryczana na mleku z orzechami włoskimi
II śniadanie Jajecznica ze śledziem i szpinakiem
Obiad Zupa pomidorowa z makaronem, pieczeń rzymska, surówka z selera i jabłek
Podwieczorek Kefir z otrębami i malinami
Kolacja Łosoś zapiekany w warzywach, ryż brązowy

Warto też włączać do diety produkty bogate w cynk, selen i witaminę D, które wspierają pracę tarczycy.

Czytaj więcej: Ile kalorii ma 1 łyżeczka cukru? - Kaloryczność cukru

Dieta na tarczycę w ciąży i karmieniu

Kobiety z zaburzeniami czynności tarczycy planujące ciążę, będące w ciąży lub karmiące piersią wymagają szczególnej kontroli dietetycznej. Należy zadbać zarówno o potrzeby organizmu mamy, jak i rozwijającego się dziecka.

Podstawowe zalecenia dietetyczne dla kobiet w ciąży i karmiących z problemami tarczycowymi obejmują:

  • Zwiększenie ilości posiłków do 5-6 dziennie
  • Wybór produktów bogatych w żelazo, wapń i kwasy omega-3
  • Picie umiarkowanych ilości mleka i nabiału
  • Ograniczenie soli i cukrów prostych

Należy też zwrócić szczególną uwagę na podaż jodu i unikanie goitrogenów roślinnych obniżających wchłanianie jodu.

Dieta na tarczycę bezglutenowa

Dieta na tarczycę: porady, przepisy, skuteczne menu

Coraz częściej u osób z problemami tarczycy występuje nietolerancja glutenu. Może ona dodatkowo potęgować dolegliwości związane z nieprawidłową pracą tarczycy, takie jak zmęczenie, bóle stawów czy migreny.

Dlatego u tych osób zaleca się wprowadzenie diety bezglutenowej, wykluczającej zboża zawierające gluten: pszenicę, żyto, jęczmień, owies. Należy zastąpić je bezglutenowymi odpowiednikami m.in. kaszą gryczaną, ryżem, kukurydzą, amarantusem, quinoą czy prosem.

Dieta bezglutenowa w połączeniu z leczeniem chorób tarczycy pozwala zminimalizować dolegliwości i poprawić komfort życia.

W diecie bezglutenowej na tarczycę należy też zwrócić uwagę na wybór odpowiednich produktów bogatych w błonnik, witaminy i mikroelementy. Ograniczyć trzeba fast foody, wędliny i uwodnione produkty spożywcze.

Dieta na tarczycę przy nadczynności

W przebiegu nadczynności tarczycy (wola) występuje przyspieszony metabolizm i zwiększone zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Stosowana dieta powinna być więc kaloryczna, aby zapobiegać niedowadze.

Jednocześnie w diecie tej należy ograniczyć podaż naturalnych źródeł jodu, który dodatkowo stymulowałby nadmierną produkcję hormonów tarczycy. Dotyczy to głównie ryb, skorupiaków oraz soli jodowanej.

Podstawowe zasady diety na nadczynność tarczycy

  • Zwiększenie kaloryczności posiłków
  • 5-6 regularnych posiłków w ciągu dnia
  • Mleko i przetwory mleczne z ograniczeniem soli jodowanej
  • Mięso drobiowe i chude czerwone
  • Owoce morza nie częściej niż 2 razy w tygodniu

W diecie tej należy uwzględnić produkty zawierające witaminę D i wapń ze względu na ryzyko osteoporozy.

Dieta na tarczycę z hashimoto

Hashimoto jest przewlekłym zapaleniem tarczycy o podłożu autoimmunologicznym, prowadzącym z czasem do jej niedoczynności. W diecie na hashimoto kluczowe jest zatem łączenie zaleceń dotyczących zarówno niedoczynności, jak i chorób zapalnych tarczycy.

Podstawowe zasady diety na hashimoto obejmują:

  • Zapewnienie odpowiedniej podaży jodu
  • Wybór produktów bogatych w cynk, selen i witaminę D
  • Ograniczenie potencjalnych alergenów pokarmowych
  • Wykluczenie glukozaminianu sodu i glutaminianu sodu
  • Picie umiarkowanych ilości mleka i nabiału

Stosowanie diety przeciwzapalnej i eliminacyjnej przy hashimoto, w połączeniu z leczeniem farmakologicznym choroby, pomaga zahamować postęp niszczenia gruczołu tarczycy.

Podsumowanie

Dieta odgrywa kluczową rolę w leczeniu i łagodzeniu objawów chorób tarczycy. Dobrze zbilansowana dieta tarczycowa pomaga kontrolować masę ciała, poziom energii, a także wspomaga działanie leków. W artykule omówiono podstawowe zasady diety na tarczycę w zależności od rodzaju choroby - niedoczynności, nadczynności, zapalenia, a także przy problemach współistniejących jak otyłość, nietolerancje pokarmowe czy ciąża.

Przedstawiono praktyczne wskazówki, jakie produkty wybrać lub z jakich zrezygnować w diecie na konkretną chorobę tarczycy. Podano też gotowe przykładowe jadłospisy dostosowane do potrzeb przy niedoczynności i nadczynności. Lekturę warto polecić każdemu chorującemu na tarczycę, aby poppingrawić skuteczność leczenia dietą.

Zwrócono uwagę na kwestie szczególnie istotne dla kobiet planujących ciążę lub karmiących piersią. Omówiono zasady łączenia diety tarczycowej z dietą ubogokaloryczną, bezglutenową i przeciwzapalną. Poruszono też temat diety wspomagającej leczenie takich schorzeń autoimmunologicznych tarczycy jak Hashimoto.

Lektura artykułu dostarcza cennych i praktycznych porad jak stosować dietę, by skutecznie wspomagała standardowe leczenie farmakologiczne chorób tarczycy. Autor przekazuje wiedzę w przystępnej formie, z szeregiem konkretnych przykładów ułatwiających zrozumienie i zastosowanie zaleceń dietetycznych.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Pulpety z piersi kurczaka - przepis, klopsiki z piersi kurczaka
  2. Witamina D3 dla niemowląt - suplementacja dla zdrowia Twojego dziecka
  3. Czy miód zawiera cukier - porównanie z cukrem
  4. Zastosowanie jodu dla zdrowia i właściwości jodu
  5. Zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży - poradnik żywieniowy
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Milena Sorychta
Milena Sorychta

Jako dietetyczka i pasjonatka gotowania dzielę się na blogu wiedzą na temat roli soli w zdrowej diecie. Publikuję przepisy kulinarne z użyciem soli himalajskiej oraz omawiam skutki zbyt dużej ilości soli w organizmie człowieka.


 

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 5.00 Liczba głosów: 1

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły

ZdrowieCeremonia po kremacji

Organizacja ceremonii po kremacji jest ważnym etapem procesu żałoby, który pozwala rodzinie i przyjaciołom upamiętnić zmarłego oraz uczcić jego życie. Jest to czas, w którym można celebrować wspomnienia, dzielić się emocjami i znaleźć pocieszenie w towarzystwie bliskich osób. Personalizacja ceremonii pozwala na stworzenie wyjątkowego i znaczącego wydarzenia, które odzwierciedla życie oraz pasje i wartości zmarłego. Na co zwrócić uwagę organizując ceremonię pożegnalną?