Żywienie

Pulpety z piersi kurczaka - przepis, klopsiki z piersi kurczaka

Autor Kacper Lach
Kacper Lach18.12.20237 min.
Pulpety z piersi kurczaka - przepis, klopsiki z piersi kurczaka

Pulpety z piersi kurczaka to smaczny i sycący pomysł na obiad. W tym artykule przedstawiamy przepis na kremowe, chrupiące klopsiki z piersi kurczaka w panierce, podane z ulubionymi dodatkami. Dowiesz się krok po kroku jak przyrządzić te pyszne pulpety, a także przydatne wskazówki ułatwiające przygotowanie.

Kluczowe wnioski:
  • Pulpety z piersi kurczaka są delikatne w smaku i łatwe do przyrządzenia
  • Warto użyć chrupiącej panierki, aby klopsiki były chrupiące z zewnątrz
  • Pulpety można dodać do ulubionego sosu lub podać z surówką
  • Przepis na pulpety z piersi kurczaka jest uniwersalny i można go modyfikować
  • Te klopsiki są idealne dla całej rodziny - dzieci je uwielbiają

Smaczne pulpety z piersi kurczaka w sosie

Pulpety z piersi kurczaka są wyjątkowo smacznym i sycącym daniem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z najlepszych połączeń jest podanie delikatnych klopsików z piersią z kurczaka w aromatycznym sosie.

Kluczem do przygotowania apetycznych pulpetów z piersi kurczaka jest odpowiednie przyprawienie farszu. Warto dodać do niego świeże zioła np. natkę pietruszki lub bazylie, a także czosnek oraz przyprawy takie jak pieprz, majeranek czy oregano. Dzięki temu klopsiki zyskają intensywny smak.

Bardzo dobrze komponują się one w sosie pomidorowym lub bolonejskim. Sos doda im soczystości i podkreśli smak przypraw. Można zrobić go samodzielnie lub wykorzystać ulubiony sos w słoiku. Szczególnie polecamy sos bolognejski z mięsnym farszem oraz sos pomidorowy z bazylią i czosnkiem.

Pyszne i sycące pulpety w sosie pomidorowym sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, kiedy podamy je z makaronem lub ryżem, ale też jako przekąska z pieczywem.

Jak przygotować kremowe pulpety z piersi kurczaka?

Aby pulpety z piersi kurczaka były wyjątkowo kremowe i delikatne w smaku, warto dodać do mięsa jajko oraz mleko. Sprawią one, że farsz będzie soczysty i aromatyczny.

Mięso z piersi kurczaka warto najpierw zemleć lub bardzo drobno posiekać. Następnie dodajemy jajko, mleko, przyprawy, zioła, czosnek i chleb namoczony w mleku. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

Uformowane z farszu niewielkie klopsiki z piersią z kurczaka można podsmażyć na oleju lub upiec w piekarniku. Opcjonalnie można też obtoczyć je w bułce tartej lub serze i tak przygotowane usmażyć na złoty kolor.

Podane w aromatycznym sosie, tak przygotowane pulpety z piersi kurczaka będą wyjątkowo soczyste i kremowe. Świetnie smakują zarówno z makaronem, jak i z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Pyszne klopsiki w panierce z piersi kurczaka

Chrupiąca panierka idealnie komponuje się z delikatnym mięsem z piersi kurczaka. Dzięki niej pulpety są soczyste w środku, a jednocześnie apetycznie chrupiące na zewnątrz.

Klopsiki w panierce są ulubionym daniem nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Ich chrupkość, a jednocześnie delikatny smak sprawiają, że znikają z talerzy błyskawicznie!

Aby przygotować panierkę należy bułkę tartą wymieszać z ulubionymi przyprawami np. solą, pieprzem, papryką, oregano i rozbełtanym jajkiem. Opcjonalnie można też dodać ubite śmietany lub mleko, aby panierka była bardziej chrupiąca.

Klopsiki z piersią z kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku i na koniec w przygotowanej panierce. Usmażone na złoto-brązowy kolor, podane np. z frytkami i surówką są pyszną propozycją na obiad dla całej rodziny.

Składnik Ilość
Filet z piersi kurczaka 500g
Bułka tarta 2 szklanki
Jajka 2 sztuki

Chrupiące pulpety w sosie pomidorowym

Soczyste pulpety z piersi kurczaka doskonale smakują w połączeniu z aromatycznym sosem pomidorowym. Dzięki niemu klopsiki stają się jeszcze smaczniejsze i bardziej apetyczne.

Warto przygotować sos pomidorowy samodzielnie, wykorzystując do tego dojrzałe pomidory, koncentrat, przecier lub passatę. Dobrze sprawdza się też pasta pomidorowa. Całość zagęszczamy ząbkami czosnku, cebulą i ulubionymi ziołami.

Chrupiące klopsiki z piersią z kurczaka zyskują dzięki temu intensywny, pomidorowy smak. Można je podawać na talerzu obok makaronu lub ryżu polane sosem. Świetnie też smakują w bułce lub bagiecie.

W połączeniu z aromatycznym sosem pomidorowym, pulpety z piersi kurczaka to prawdziwa ucztla dla podniebienia. Koktajl witaminowy i nuta włoskiego klimatu - czego chcieć więcej!

Jakie dodać warzywa do pulpetów z sosem pomidorowym?

Do pulpetów w sosie pomidorowym idealnie pasują warzywa. Można je dodać bezpośrednio do sosu lub podać pulpety z surówką lub porcją ulubionych warzyw.

  • Marchewka, pietruszka, seler - warzywa korzeniowe doda nuty słodyczy.
  • Cebula i czosnek - zintensyfikują smak pomidorów.
  • Papryka - doda atrakcyjnego koloru i lekko pikantnego posmaku.
  • Fasolka szparagowa - wniesie nutę delikatności.

Dobierz ulubione warzywa sezonowe, a twoje pulpety z sosem pomidorowym zyskają nowe oblicze. Ich smak stanie się jeszcze bardziej wyrazisty i apetyczny.

Sekret pysznych pulpetów z piersi kurczaka

Pulpety z piersi kurczaka - przepis, klopsiki z piersi kurczaka

Chcesz, by twoje pulpety z piersi kurczaka były wyjątkowo soczyste i rozpływały się w ustach? Jest na to sposób! Poznaj sekret przygotowania farszu na najpyszniejsze klopsiki.

Klopsiki z piersią z kurczaka zazwyczaj robimy z samego mięsa z dodatkiem jajka, bułki i przypraw. Tymczasem, jeśli chcemy, by były one wyjątkowo soczyste i miękkie, powinniśmy dodać do farszu... serka wiejskiego!

Okazuje się bowiem, że serki homogenizowane doskonale wiążą farsz i sprawiają, że pulpety są niezwykle soczyste i delikatne. Wystarczy dodać ok. 100 g serka wiejskiego na 500 g mięsa i efekt gwarantowany!

Pulpety z piersi kurczaka z dodatkiem serka wiejskiego będą rozpływać się w ustach i zachwycą wszystkich domowników. Koniecznie wypróbuj ten trik i przekonaj się sam!

Jak podać pulpety z piersi z surówką

Pulpety z piersi kurczaka pasują do wielu surówek. Ich delikatny smak doskonale łączy się z chrupiącymi warzywami, tworząc sycące, pełnowartościowe danie obiadowe. Jakie surówki wybrać?

Klasycznym połączeniem będzie surówka colesław z białej kapusty, marchwi i jabłka z odrobiną jogurtu lub majonezu. Równie dobra będzie surówka z buraczków, jabłek i kopru włoskiego.

Świetnym pomysłem jest też jarzynowa sałatka z cukinią, pomidorem, czerwoną cebulką, kukurydzą i oliwą z oliwek. Kolorowe warzywa pięknie skomponują się z jasnym mięsem z piersi kurczaka.

A może pasta jajeczna na szpinaku albo kasza bulgur z suszonymi pomidorami, rukolą i parmezanem? Klopsiki docenią lekki, świeży dodatek.

Podsumowanie

Pulpety z piersi kurczaka to smaczne, sycące i łatwe w przygotowaniu danie, które można podać na wiele różnych sposobów. W artykule przedstawiono kilka sprawdzonych przepisów na chrupiące klopsiki z piersi kurczaka oraz pyszne sosy, z którymi się doskonale komponują. Dowiedzieliśmy się m.in. jak zrobić kremowe pulpety z piersi kurczaka z dodatkiem jajka i mleka oraz jak przygotować apetyczną panierkę, dzięki której klopsiki będą chrupiące. Podpowiedzieliśmy też, które warzywa pasują do pulpetów w sosie pomidorowym oraz jakie surówki wybrać jako dodatek.

Okazało się również, że sekretem wyjątkowo soczystych i rozpływających się w ustach pulpetów z piersi kurczaka jest dodanie do farszu serka wiejskiego. Połączenie mięsa z piersi z tym składnikiem gwarantuje niezwykłą delikatność i smak pulpetów. Mamy nadzieję, że przepisy te zainspirują Państwa do przyrządzenia smacznych dań z wykorzystaniem tego nieocenionego w kuchni mięsa z piersi kurczaka.

Pulpety z piersi kurczaka doskonale sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, podane np. z makaronem, ryżem i surówką, ale także jako przekąska czy dodatek do kanapek. Ich delikatny smak i miękka konsystencja przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Gorąco polecamy wypróbowanie tych przepisów.

Mamy nadzieję, że przedstawione w artykule pomysły na pulpety z piersi kurczaka zainspirują Państwa do gotowania i pozwolą urozmaicić codzienne menu smacznymi i prostymi w przygotowaniu daniami.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Dieta przeciwgrzybicza jadłospis i przepisy - Skuteczna dieta candida
  2. Duomox: Przypadki, w których antybiotyk ten jest zalecany
  3. Ból płuc COVID: Jak rozpoznać objawy zapalenia płuc?
  4. Aspiryna wieczorem: Korzyści zdrowotne stosowania nocą
  5. Wysokie ciśnienie w ciąży: przyczyny i łagodzenie objawów
Autor Kacper Lach
Kacper Lach

Interesuję się dietetyką i ochroną zdrowia. Prowadzę bloga o roli soli w diecie - piszę o skutkach nadmiaru soli, ale też niedoborów. Daję praktyczne porady, jak znaleźć złoty środek i czerpać korzyści z soli przy ograniczeniu zagrożeń.
 

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Miód dla cukrzyków - co warto wiedzieć
ŻywienieMiód dla cukrzyków - co warto wiedzieć

Dowiedz się, czy osoby z cukrzycą mogą bezpiecznie spożywać miód. Poznaj zalecenia dotyczące ilości i rodzajów miodu, takich jak gryczany. Odkryj korzyści zdrowotne miodu dla cukrzyków oraz jego wpływ na poziom cukru we krwi.